Gewicht honden

TIM's gelooft niet in dieetvoer voor te dikke honden. Te dikke honden kunnen heel goed afvallen met TIM's choice. In dit artikel vindt u hier meer informatie over. Iedere eigenaar wil graag een actieve en speelse hond. Helaas zijn er veel honden die niet speels zijn en weinig uithoudingsvermogen hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt door overgewicht. Uit diverse onderzoeken blijkt dat meer dan 40% van onze huisdieren last heeft van overgewicht.


Er is sprake van overgewicht, of te dik zijn, indien uw hond 20% boven zijn of haar streefgewicht weegt. Bijvoorbeeld een volwassen hond van 24 kilogram die als optimaal gewicht 20 kilogram zou hebben heeft een overgewicht van 20%. Aan de hand van de lichaamsscore is goed te zien of een hond overgewicht heeft. Een lichaamsscore van 3 (in de afbeelding optimaal genoemd) is een hond met een optimaal gewicht. Bij 4 en 5 is er sprake van overgewicht.

Hoe komt een hond aan overgewicht?
Overgewicht ontstaat geleidelijk en is niet plotseling aanwezig. Om overgewicht te krijgen wordt er, in verhouding tot de lichaamsbeweging, teveel gegeten en te weinig bewogen.

Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden. Zodra er eenmaal sprake is van overgewicht is er vaak een steady state bereikt en blijft de hond te dik ondanks dat er maar heel weinig gegeten wordt.

Om dik te worden moet er in verhouding teveel gegeten worden. Is de hond echter eenmaal te dik dan blijft hij of zij, zonder veel tot zich te nemen, te dik.

Wat kunt u doen om uw hond weer naar het juiste gewicht te brengen?
Voor het laten afvallen van uw hond moet u de tijd nemen. Gebruik vooral uw boerenverstand bij het laten afvallen van uw hond. U kent uw hond het beste. De snelheid waarmee een hond afvalt, is ook afhankelijk van het ras en het eventuele gebruik van medicijnen.


Wat van belang is om uw hond gezond te laten afvallen is lichaamsbeweging. Ga extra met uw hond lopen, gooi wat vaker een balletje, laat uw hond wat meer zwemmen zodat uw hond die extra beweging krijgt die hij/zij nodig heeft. Houd het energieniveau van uw hond wel goed in de gaten en ga niet gelijk ‘over de top’!
u kunt uw hond zelf wegen door eerst zelf op een weegschaal te gaan staan. Daarna u hond op te tillen en nog een keer op de weegschaal te gaan staan. Het verschil in gewicht is het gewicht van de hond. Kleinere honden kunt u natuurlijk gewoon op de weegschaal zetten.

Stap 1:
Bepaal eerst wat het ideale gewicht voor uw hond zou moeten zijn. Zoek online en vraag eventueel uw fokker voor meer informatie over het gewicht.

Stap 2:
Bereken ook het percentage overgewicht van uw hond. Aan de hand daarvan zullen we een stappenplan opstellen. Als vuistregel voor het afvallen, nemen we 1% per week van het huidige gewicht.

De eerste 2 stappen geven uw voldoende gegevens om uw hond te laten afvallen. Met deze gegevens kunnen we berekenen hoeveel weken het gaat duren voordat uw hond het optimale gewicht weer heeft bereikt. Deze berekening is een indicatie en sterk afhankelijk van het ras van de hond.
Om dit voorbeeld wat concreter te maken een rekenvoorbeeld van Castor: een Labradorreu met een ideaal gewicht van 33kg. Zijn huidige gewicht is nu 43kg. Eerst rekenen we uit hoeveel procent overgewicht Castor heeft. Dit doen we om te kijken of er daad werkelijk sprake is van overgewicht.

43kg x 100% = 4300
4300 / 33kg = 130%
130% - 100% = 30% ja, overgewicht

Vervolgens rekenen we uit hoeveel weken het kan gaan duren voordat Castor weer op zijn ideale gewicht zit. We nemen zoals eerder aangegeven 1% van het huidige lichaamsgewicht.

43kg x 0,01 = 0,43kg maximaal afvallen per week
43kg – 33kg = 10kg overgewicht
10kg / 0,43kg = 23 weken afvallen

Om uw hond wat maagvulling te geven kunt u kiezen om uw hond extra gekookte sperziebonen te voeren deze bevatten zeer weinig calorieën en vullen wel de maag.