Uw lieve huisdieren kunnen ook last hebben van allergieën, net zoals wij dat hebben. Vaak uit een allergie zich in jeuk, krabben en kunnen er kale plekken ontstaan op de vacht. Hierbij gaat het vaak om een voedselallergie, veel voorkomende allergieën zijn voor kip, rund en zuivel. Ook kan uw dier allergisch zijn voor granen of gluten. 


Wanneer u vermoedt dat uw dier een voedselallergie heeft, is het handig om een eliminatiedieet uit te voeren. Met dit eliminatiedieet kunt u kijken wat uw hond of kat wel of niet kan verdragen. Het dieet geeft het eigenlijk zelf al aan, hierbij elimineer je verschillende diersoorten. Dit kan met vers vlees of met brokken.


Met vers vlees is dit goed uit te voeren omdat het verkrijgbaar is in verschillende varianten, zo heb je lam, eend, paard, konijn etc. Het is dan ook verstandig om het eliminatiedieet met zo’n variant te beginnen, dit zijn dan ook ingrediënten waar de hond vaak niet allergisch voor is.

  • Naturis Hert

  • Naturis Konijn

  • Naturis Kangoeroe

  • Energique Puur Eend


Het eliminatiedieet


Het eliminatiedieet is vaak voor een periode van 6 tot 8 weken, hierbij begint u vaak met één eiwitbron van een diersoort welke uw dier nog niet eerder heeft gegeten en één koolhydraatbron, zoals rijst of aardappelen. Zodra uw dier hier geen klachten van krijgt, voeg je een nieuwe eiwitbron toe. Indien uw dier geen klachten krijgt, kun je dit continu herhalen met het introduceren van een nieuwe eiwitbron. Zo onderzoek je waar uw dier wel en niet op reageert. 


Een andere variant van een eliminatiedieet is het voeren van een compleet diervoeder met gehydrolyseerde eiwitten, ook wel hypoallergeen voer genoemd. Indien het dier na 6 tot 8 weken op dit voer geen klachten heeft, kunt u weer overgaan op het voer dat u hiervoor voerde. Indien uw dier op dit moment binnen 1 tot 14 dagen klachten ervaart, weet u zeker dat het hierbij om een voedselallergie gaat. En dient het dier op hypoallergeen voer te blijven om klachtenvrij te zijn. Denk aan:

  • Renske Super Premium Adult Lam of Adult Zalm Graanvrij Hondenvoer/Kattenvoer

  • Prins Vitalcare Diet Hypoallergeen Moderate Calorie Kattenvoer

  • Smolke Sensitive Brokken Hondenvoer


Stappenplan voor het eliminatiedieet

Stap 1: Kies een eiwitbron (hert, geit, struisvogel, paard etc.) die uw hond nog niet eerder heeft gehad en één koolhydratenbron (rijst, aardappel, macaroni) en voer dit gedurende 6 tot 8 weken. 

  • Heeft de hond tijdens Stap 1 een allergische reactie? Gebruik dan een andere eiwitbron en begin opnieuw met Stap 1. 

Stap 2: Blijven de klachten na 6 tot 8 weken nog steeds uit? Dan introduceert u een tweede eiwitbron van een ander diersoort (zalm, eend). 

Stap 3: Voer de nieuwe diersoort uit Stap 2 voor gedurende twee weken naast de diersoort uit Stap 1. 

Stap 4: Herhaal Stap 3 totdat u genoeg diersoorten heeft om uw hond hiermee compleet te voeren indien u bij vers vlees wilt blijven (minimaal 4 eiwitbronnen, waarvan 1 vis).


Let er vooral ook op dat je tussendoor geen snacks geeft met bijvoorbeeld kip of rund erin, de snacks mogen namelijk ook de ingrediënten die de allergische reactie uitlokken niet bevatten. Daarom adviseren wij dan ook om tijdens deze periode even geen snacks te geven, alleen indien deze snacks uitsluitend het al gevoerde eiwitbron bevatten. 


Na het eliminatiedieet kunt u ervoor kiezen om meerdere eiwitbronnen aan de hond te voeren, maar dit wel één voor één. Zodat u weet welke eiwitbron eventueel een allergische reactie bij uw hond opwekt. 


Belangrijk is om te weten dat het eliminatiedieet geen compleet dieet is voor het dier, dit wordt alleen voor korte tijd gegeven. Na het eliminatiedieet wordt overgegaan op een compleet dieet.