Een nieuw huisdier nemen is een grote verantwoordelijkheid en natuurlijk zal je hem of haar dingen moeten aanleren. Een van die dingen is dat hij of zij zindelijk moet worden. Maar hoe doe je dat precies?


Hoe zorg ik dat mijn pup zindelijk wordt?


Het eerste dat je moet weten is dat het even kan duren, dus wees geduldig. Het kan vanaf 4 tot 6 maanden duren voordat je hondje volledig zindelijk is. Maar dat hangt allemaal af van zijn grootte en leeftijd. Soms duurt het langer en soms niet. Je zal je vast afvragen, hoe weet ik wanneer me puppy iets moet doen? Dat kan je zien aan zijn gedrag. Als hij in rondjes loopt, angstig om zich heen kijkt en hij in hoeken begint te snuffelen is het meestal een teken dat hij zijn behoefte moet doen. Hier zijn een paar tips om hem dit aan te leren:


  1. Laat je puppy uit zodra hij wakker is en na het eten.
  2. Zorg ervoor dat je een vaste uitlaatplek hebt, dan weet je pup gelijk waar hij heen moet.
  3. Beloon hem zodra hij zijn behoefte heeft gedaan.
  4. Laat hem vaak uit.
  5. Wees consistent en blijf bij je routine.
  6. Straf hem niet voor ongelukken.


Iets anders dat belangrijk is om te weten is om je pup niet naar buiten te dragen. Het is beter om de pup zelf te laten lopen, zo worden zijn darmen en blaas gestimuleerd en leert hij ook onafhankelijk te zijn.


Gebruik van puppy pads


Allereerst, is het essentieel om je puppy aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen. Dit kan tot 2 weken duren. Daarna kan je een paar puppy pads neerleggen ergens in huis. Let wel op dat het een plek is zonder vloerbedekking. Mocht het zo zijn dat je pup niet zo snel gebruik maakt van de puppy pads, dan kan je urinedrupjes op de pad aanbrengen. In de vroege fase, kan je een puppy pad neerleggen in b.v. de woonkamer. Zodra je puppy beseft dat zijn behoefte daar mag gedaan worden, kan je de puppy pads verplaatsen bij de voor- of achterdeur. Dit kan een makkelijke oplossing zijn als je in een flat woont en je geen gebruik van een tuin kan maken.


Hoe zorg ik ervoor dat mijn kitten zindelijk wordt?


Meestal leren kittens van hun moeder om gebruik te maken van de kattenbak (vanaf een leeftijd van ongeveer 4 weken). Maar als een kitten nieuw in een huis is, moet hij natuurlijk wel weten waar hij zijn behoefte kan doen. Laat hem zien waar hij zijn kattenbak kan vinden en hoe hij er gebruik van kan maken. Hier zijn een paar tips:


  1. Zodra je beseft dat je kitten zijn behoefte moet doen, zet hem op de bak.
  2. Doe fijn grit in de kattenbak.
  3. Maak de bak regelmatig schoon.
  4. Als je ziet dat je kitten niet in de kattenbak durft, haal de kap er af.


Je kan zien dat je kitten zijn behoefte moet doen als hij onrustig rond loopt, hard miauwt of als hij graafbewegingen maakt. Als je deze signalen ziet, zet je kitten in de bak en laat hem de rest doen. Als je dit voor een korte tijd doet, leert hij het vanzelf en gaat hij af op de geur van de kattenbak. De eerste dagen kan je hem ook belonen als hij gebruik maakt van de kattenbak, zo leert hij het sneller aan.