Je hebt een konijnenhok gekocht van hout, maar je wil deze graag mooi houden. Hoe werkt dat? Door het hok te beitsen bij binnenkomst. Graag vertellen we je hierover meer.

Waarom beitsen?

Veel konijnenhokken worden geleverd als bouwpakket en in losse dozen geleverd. Voordat je enthousiast aan de slag gaat om het hok in elkaar te zetten, is het belangrijk om het hout van te voren al te behandelen. Hout is namelijk een natuurlijk product en kan veranderen onder verschillende weersomstandigheden. Voordat het hok daarom in elkaar gezet en gebruikt wordt door je maatje, is het belangrijk om het product te beitsen zodat het beter bestand wordt tegen verschillende weertypes.

Hoe moet ik mijn hok beitsen?

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je mooie nieuwe hok in elkaar zetten, maar toch vragen we je om nog even te wachten tot na het beitsen. Je kunt vers uit de doos zowel de binnen- als buitenkant makkelijker behandelen omdat alle stukken dan beter te bereiken en te behandelen zijn.

Het proces zelf is eigenlijk redelijk makkelijk. Je behandelt het hout zo goed mogelijk met beits, wat je in veel tuincentra of bouwmarkten gewoon kan kopen. Laat de beits altijd de volledige tijd drogen zoals aangegeven op de verpakking voordat je het hok monteert en de konijnen erin plaatst. 

De enige vraag is dan natuurlijk...

Welke beits heb ik nodig?

Het bewerken van hout kan je met heel veel verschillende soorten beits doen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er een diertje in dit hout gaat wonen! Daarom adviseren wij om NOOIT (maar dan ook echt nooit) gebruik te maken van beits op terpentine basis. Stel dat jouw konijnenmaatje gaat knagen aan het hok, dan kan hij of zij dit binnen krijgen en ziek worden. 

Daarom adviseren wij altijd om een buitenbeits op waterbasis te kiezen voor de behandeling van het hout. Deze is niet schadelijk voor jouw maatje, mochten ze dit per ongeluk een beetje binnen krijgen. Verder moet je de volgende vragen beantwoorden:

  • Wil je de originele kleur van het konijnenhok behouden? Kies dan voor een transparante beits. 
  • Wil je het hok een andere kleur/kleuren geven? Dan zijn er allerlei kleuren beschikbaar waarmee het hout behandeld kan worden.

Andere tips van TIM's

Om te zorgen dat je hok langer mooi blijft, kunnen we nog twee dingen aanraden:

  1. Plaats het konijnenhok zoveel mogelijk uit de zon, wind of regen. Een buitje is soms niet te voorkomen, maar een onderdak voor het hok kan geen kwaad als je weet dat er over een langere periode regen aankomt.
  2. Beitsen is een proces wat je jaarlijks kan uitvoeren. Zo blijft het hok langer mooi.


Veel succes!