Vogels vinden steeds minder voedselplekken doordat terreinen met zaden rijke planten en insecten steeds meer plek maken voor beton en asfalt. Daarom is het belangrijk om deze dieren te helpen, zelfs in de lente, omdat ze in deze periode eieren leggen. Maar hoe voer je nou een tuinvogel? En wat zijn daar handige tips voor? Hier lees je onze beste tips om vogels bij te voeren.

Allereerst, wees voorzichtig met wat voor type voer je ze geeft. Vogels houden van een gevarieerd menu en bij elke tuinvogel past verschillend voer. Geef ze vooral geen vloeibare olie, zoute producten of margarine.Dit geldt ook voor kaas en brood. Voedsel zoals fruit is een goed voervoor vogels, maar bevriest makkelijk dus dat voer je het best als geheel en niet in kleine stukjes. 


Pas ook op met bederven. Als het voer te lang blijft liggen kan het ongedierte aantrekken. Ook als je te veel strooit, kan het muizen en ratten aantrekken. Voer vooral op verschillende plekken, sommige vogels hangen graag aan een vetbol en andere scharrelen liever op de grond. Voor schuwe vogels, strooi wat voer in de struiken. Je kan je tafelkleed ook uitschudden in de tuin, want alles helpt. 

Water is ook belangrijk voedsel voor onze vogels. Bij vorst help je hen door een bakje water buiten te zetten, voeg echter niets toe. In de zomer verandert een drinkbakje vaak in een vogelbad. Vogels genieten hier enorm van. Het beste vogelbad of drinkplaats is een ondiepe schaal die je op een overzichtelijke plek in je tuin zet.