Gezondheid van je huisdier


Voordat je op vakantie gaat is het goed om je hond na te laten kijken door een dierenarts. Zo weet je zeker dat jouw hond gezond is voor de reis. Je huisdier zal natuurlijk naar een paar gezondheidseisen moeten voldoen voor het reizen. Deze kunnen verschillen per land maar ook per vliegmaatschappij.


In het algemeen geldt het voor alle landen binnen Europa dat je huisdier ingeënt moet zijn tegen rabiës. Dat zal minstens 21 dagen voor het vertrek moeten gebeuren. Ook is het belangrijk dat dit aangetekend is in het (Europees) dierenpaspoort van je maatje. Het is meestal alleen verplicht om je huisdier in te enten tegen rabiës, maar het is slim om er voor te zorgen dat ze ingeënt zijn tegen alles.


Voorkomen is beter dan genezen!


Wat ook fijn is om te weten, is dat voor sommige landen je huisdier ook verplicht behandeld moet worden tegen wormen. Houd vooral tijdens je vakantie de gezondheid van je viervoeter in de gaten. Ze kunnen sneller overhit raken dan je zou denken. Niet alleen overhitting is een gevaar tijdens de zomer, maar ook teken en vlooien. Behandel je huisdier voor het reizen tegen parasieten en check hem dagelijks tijdens jullie vakantie.


Zandvliegen


Wat ook handig is om te weten, is dat in veel landen de zandvlieg voorkomt. Deze bestaan in landen zoals Latijns Amerika, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko. De zandvlieg is gevaarlijk voor jouw hond omdat hij de parasiet Leishmania kan over brengen. Deze parasiet kan je hond besmetten met de ziekte Leishmaniose, die vaak dodelijk is. Het zandvliegenseizoen loopt van mei tot september-oktober.


De symptomen van deze ziekte komen vaak veel later na de besmetting naar voren. Soms wel is 3 tot 18 maanden later. Maar hoe herken je of jouw hond besmet is? Vaak voorkomende symptomen bij Leishmaniose zijn haaruitval rond de ogen en de snuit, gewichtsverlies en huidontstekingen. Honden kunnen van deze ziekte sterven. Als jij van plan bent om naar een van deze landen te reizen met je maatje, zorg ervoor dat hij beschermd is tegen de zandvlieg. Handige producten hiervoor zijn tekenbanden.